2021-12-17

H.S.H. Prince Albert II avtäckte Et Purus No. 1 i Monaco -ett monument skapat för att hedra Professor Arne Ljungqvist och hans 50-åriga kamp för ren idrott och ett dopingfritt samhälle.

@janajulian /Jana Julian Photography

Monaco, 2 december 2021

Världens första Et Purus-monument avtäcktes på piren Jetée Lucciana i Monacos legendariska hamn Port Hercule. Värd för ceremonin och efterföljande lunch var H.S.H. Prince Albert II, medlem av Internationella Olympiska Kommittén och engagerad i anti-dopingfrågor inom idrotten, tillsammans med Professor Arne Ljungqvist sedan tidigt 1990-tal.

Et Purus No 1 är ett monument i brons av den amerikanska skulptören Sassona Norton. Ett andra monument, Et Purus No 2, kommer att avtäckas i Stockholm under 2023 och Et Purus är tänkt som en serie om 20 monument för placering runt om i världen.Under lunchen på Yacht Club de Monaco, spelades en videohälsning upp, inspelad av H.M. Drottning Silvia, som en avslutning på den rad av hyllningstal som hölls till Professor Arne Ljungqvists och hans gärning.

Professor Ljungqvist, fortfarande aktiv vid 90 års ålder, startade sin anti-dopingkarriär i Sverige 1971. Han har sedan dess bekämpat doping inom idrotten från ledande positioner i de största internationella idrottsorganisationerna: World Athletics (tidigare IAAF), Internationella Olympiska Kommittén och World Anti-Doping Agency. Professor Ljungqvist arbetar idag aktivt med frågan om doping som en folkhälsofråga via hans stiftelse. Bland annat etableras världens första professur inom ”doping och folkhälsa” på Karolinska Institutet i Stockholm.

 “Att bli uppmärksammad under en dag som denna, tillsammans med dignitärer från idrottsvärlden och samhället, familj och goda vänner, är såklart mycket hedrande. Och visst, det markerar 50 års arbete, men jag hoppas mer på det som ett nytt avstamp in i framtiden och för kommande generationer ­– ett fortsatt arbete för ren hälsa och ren idrott.”    Professor Arne Ljungqvist

 ET PURUS

Bronsmonumentet är skapat av Sassona Norton, en välkänd skulptör med en fascination för händer – vilket utgör ett tema för hennes publika verk. Et Purus projektet skapades ursprungligen av Björn Bertoft som en personlig gåva till Professor Arne Ljungqvist på hans 80-årsdag 2011. Sassona Norton skulpterade Et Purus No 1 för Monaco i sin studio i New Jersey och monumentet färdigställdes på gjuteriet Independent Casting i Philadelphia under 2021.Et Purus No 2 är under produktion för leverans och avtäckning i Stockholm under 2023. Et Purus No 3 och No 4 erbjuds idag till andra städer runt om i världen.

Namnet Et Purus är inspirerat av det Olympiska mottot på Latin “Citius, Altius, Fortius” (Snabbare, Högre, Starkare). Et Purus betyder “och ren”. Handen med det uppsträckta pekfingret är en vinnares segergest. Den gyllene ringen på fingret symboliserar ett fönster in till en ren och dopingfri kropp. Målsättningen med serien Et Purus är att placeras på offentliga platser i världen, med visionen att påminna oss alla om att vara noga med vad vi stoppar i oss, och att hålla vår enda kropp ren från doping.

Varför Monaco? Den internationella friidrotts-organisationen World Athletics (tidigare IAAF) har sitt huvudkontor i Monaco och var sedan 1991 Professor Ljungqvists bas för hans internationella anti-dopingarbete.

För högupplösta bilder och information, se pressmeddelandet i sin helhet:
https://www.mynewsdesk.com/arne-ljungqvist-anti-doping-foundation/pressreleases/hsh-prince-albert-ii-unveils-a-monument-created-to-honor-the-swedish-professor-arne-ljungqvist-and-his-lifelong-crusade-for-clean-sports-and-a-punkt-punkt-punkt-3150593

Björn Bertoft (Projektledare Et Purus)
bertoft@paljf.com
+46 70-0058 660

Kristina Wiberg (PA för Professor Arne Ljungqvist och Koordinator Et Purus)
kristina.wiberg@paljf.com
+46 70-259 61 68