2024-01-24
Igår, 2024-01-23, tilldelades Professor Emeritus Arne Ljungqvist Svenska Friidrottsförbundets hederspris, för sitt mångåriga arbete mot doping. Prisutdelare var ordföranden Johan Storåkers och Carolina Klüft.
Motiveringen
Efter sin egen aktiva idrottskarriär med bland annat deltagande vid OS i Helsingfors 1952 och en tid som ledare i föreningen Bromma IF blev Arne Ljungqvist år 1971 invald som styrelseledamot i Svenska Friidrottsförbundet och vald till ordförande 1973. Det var starten på en idrottsledarkarriär som innefattat ledande positioner i Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska kommitté, Internationella Friidrottsförbundet och den Internationella Olympiska kommittén.
Arne var även en av grundarna till den globala antidopingorganisationen WADA, där han var en stark kraft under många år. Han har verkligen genom decennier gjort skillnad och avtryck i hela världen, inte minst på det idrottsmedicinska området. Professor Ljungqvists envetna arbete mot doping i såväl friidrotten som idrotten och samhället i stort har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot. En stark uppskattning har han fått från många ledande profiler och personer inom idrotten men även samhället ur ett bredare perspektiv, till exempel på den högsta politiska nivån i många länder och inom den akademiska världen som han själv kommer ifrån.
Arne är en av Sveriges absoluta främsta och mest betydelsefulla idrottsledare alla kategorier och genom alla tider!
Samtidigt har Arne aldrig glömt sina rötter i den svenska friidrotten. Det är en stor ära för Svensk Friidrott att mycket välförtjänt utdela Friidrottsgalans hederspris till världsstjärnan professor emeritus Arne Ljungqvist för en livsgärning som betytt oerhört mycket för friidrottens utveckling, men även för en renare idrott och kampen mot doping i hela samhället.