Under våren 2020 gjorde vi en kampanj tillsammans med Arla mjölkkartonger.

Kampanjen gjordes tillsammans med Arla för att belysa dopning och betona vikten av tålamod för att nå de träningsresultat en är ute efter. Till vår hjälp fick vi kommentarer och tips från skidproffset Sebastian Samuelsson och superlöparen Yolanda Ngarambe.

Sebastian Samuelsson har länge tagit aktivt ställning i dopningsfrågan, och vann 2020 Sportspegelpriset för sitt ställningstagande mot dopning i alla dess former. Sebastian sitter med i vårt Advisory Board och pryder nu tillsammans med Yolanda Ngarambe våra mjölkbaksidor. Vi bad Sebastian och Yolanda tipsa om deras bästa tips för att lyckas med träningen.

SEBASTIANS BÄSTA TIPS

  • Innan du börjar träna – sätt upp ett mål med din träning. Anmäl dig till ett motionslopp eller liknande för att ha något som motiverar dig!
  • Den bästa träningen är den som blir av, så sätt inte för höga mål med din träning utan gör det som känns roligt!
  • Min favoritövning för ett pass hemma är plankan! Perfekt core-träning som går fort att göra och är effektiv! Stå så länge du orkar och se att du kommer kunna stå längre och längre för varje gång!

Jag var ingen superstjärna som junior, min talang stavades tålamod. Om jag ska ge ett tips till dig som vill bli bra på något så är det att tro på det du gör och våga drömma stort. Och var ärlig – både mot dig själv och andra.

Yolanda Ngarambe 

YOLANDAS BÄSTA TIPS:

  • Tro på dig själv.
  • Tid och tålamod är de bästa vännerna för den som vill nå ett mål.
  • Tänk på att resultaten inte måste komma snabbt.
  • Ha kul på vägen!

Dopning i Sverige är idag inte bara ett problem relaterat till idrotten, utan i allt större utsträckning något som förekommer i samhället i stort. Några exakta siffror på antalet brukare finns inte då mörkertalet är stort, men experter uppskattar att tiotusentals svenskar varje år brukar anabola steroider.

Utöver de som avsiktligt väljer att ta anabola steroider finns ytterligare en grupp som ligger i riskzonen för vad vi kallar oavsiktlig dopning. Med det menar vi risken att få i sig dopning- och/eller läkemedelsklassade substanser via kosttillskott eftersom kontrollen och tillsynen av dessa produkter är mycket bristfällig. Idag krävs inget särskilt tillstånd för att få tillverka eller sälja kosttillskott. Även om livsmedelsverket har ett övergripande ansvar är det upp till varje enskild kommun att sköta kontroll och tillsyn. Tyvärr är denna tillsyn ofta lågt prioriterad och samordningen mellan kommunerna bristfällig.

Via vissa kosttillskott finns därför risken att man kan få i sig dopningsklassade preparat och/eller läkemedelsrester. Vi anser att den explosionsartade försäljningen av kosttillskott bör ifrågasättas, och vill höja kunskapen om vad oavsiktlig dopning är samt få fler att reflektera över vad man stoppar i sig.

Pure For Sure tar fram utbildningsmaterial, anordnar föreläsningar, samordnar aktiviteter bland organisationer som driver dessa frågor, utbildar ambassadörer och verkar rådgivande till organisationer, företag, föreningar och andra som vill engagera sig i hälsofrågor.

Har du specifika frågor om dopning kan du maila dem till oss, så vidarebefordrar vi dem till våra experter.